Druhy papriček
Naga Jolokia
Naga Jolokia známá též pod názvy Nagahari, Bhut Jolokia či Bih Jolokia je druhem čilli papričky patřící do rodiny Capsicum chinense, stejně jako např. papričky Habanero, Scotch Bonnet nebo Red Savina.
Svůj původ má na severovýchodě Indie a pěstuje se hlavně ve státech Assam, Nagaland a Manipur. Od roku 2007 je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější paprička světa s SHU kolem 1.000.000 (míra pálivosti samozřejmě závisí na klimatu ve kterém je pěstována), když z trůnu sesadila předchozí rekordmanku papričku Red Savina s SHU kolem 577.000.
Rostlina má zelené stonky, tmavě zelené listy, a bílé květy. Výška rostliny se pohybuje zhruba od 45 do 120 cm. Listy dosahují délky 10 až 14 cm a šířky 5,5 až 7,5 cm. Plody jsou protáhlé 5 až 8,5 cm dlouhé a v průměru dosahují šířky cca 2,5 - 3 cm. Barva se mění při dozrávání ze zelené (90.den) na oranžovou či červenou (120.den). Plody i pěstitelské podmínky jsou velmi podobné papričkám Habanero.
Tato paprička má ovocnou vůni. V sušeném stavu má zajímavou sladkou chuť připomínající sušené banány. Po konzumaci dokáže tato paprička vyvolat obrovskou ?bolest?, která trvá zhruba 30 minut a měla by proto být konzumována s extrémní opatrností. Při jakékoliv manipulaci s touto papričkou se také doporučuje nosit rukavice , popřípadě si vždy umýt ruce a nedotýkat se citlivé oblasti těla, jelikož už nezralé zelené plody dosahují obrovské pálivosti.
Jalapeňo
Paprička Jalapeňo, která získala své jméno podle města Xalapa v Mexiku, je zřejmě nejznámnějším a také nejoblíbenějším druhem chilli papričky na světě.
Jalape?os jsou malé (5 cm) až středně velké (9 cm) chilli papričky o šířce cca 3,5 cm, jejichž pálivost dosahuje 2 500 až 8 000 (SHU).
Rostlina dosahuje výšky až 75 cm. Barva plodů se mění při dozrávání (65-90 den) ze zelené na červenou. Papričky jalape?os jsou velmi populární v mexické kuchyni, kde jsou považovány za jednu z nejdůležitějších ingrediencí. Používají se zde především na nachos, ve zbytku světa je často najdeme na pizze. Konzumují se na mnoho způsobů - jako sušené, mleté, syrové, marinované, pečené, uzené atd.
Vyuzená a vysušená paprička jalape?o je známá též jako chipotle.