Stupnice pálivosti

Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.  K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).

Příklad:

Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin tak na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu např. paprička habanero má pálivost cca 300 000 SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 300 000 krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný.

Tabulka  SHU pro různé druhy papriček

Paprička SHU
Sladká paprika 0
Pimento, Pepperoncini 100 - 500
Santa Fe Grande 500 - 1000
Poblano/Ancho 1000 - 1500
Rocotillo 1500 - 2500
Jalapeño 2500 - 5000
Chipotle 5000 – 10,000
Serrano/Manzano/De Arbol 10,000 – 30,000
Cayenne/Tabasco 30,000 – 50,000
Piquin /Chiltepin 50,000 - 100,000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100,000 - 350,000
Red Savina Habanero 350,000 - 600,000
Naga Jolokia 800,000-1,000,000
Čistý kapsicin 16,000,000


V našem internetovém obchodě hodnotíme produkty na stupnici pálivosti od 1 - 10 + + +. I když si uvědomujeme, že každý má zcela jiný práh "bolestivosti" (někoho pálí více, jiného méně), snažíme se, aby tato stupnice byla co nejpřesnější a byla Vám pomocníkem při Vašem nákupu.

Tabulka  hodnocení pálivosti v našem obchodě

Stupeň pálivosti SHU
1 0 - 100
2 100 - 500
3 500 - 1000
4 1000 - 3000
5 3000 - 5000
6 5000 - 10,000
7 10,000-20,000
8 20,000 - 30,000
9 30,000 - 50,000
10 50,000 - 100,000
10+ 100,000 - 500,000
10++ 500,000 -1000.000
10+++ 1,000,000 a více
   

Novinky

11. 08. 2024

DOVOLENÁ 13.8. - 16.8.
Z důvodu dovolených budou veškeré objednávky přijaté od 13.8. expedovány až v pondělí 19.8. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za případné komplikace


10. 06. 2024

Sriracha od Huy Fong v 740 ml. balení opět skladem

Věrnostní slevy

Pikantní recepty

Chilli con carne

Chili con carne často známé jen jako chilli je kořeněné dušené pálivé jídlo. Hlavními přísadami jsou maso (obvykle hovězí nebo jehněčí) a chilli papričky. Některé druhy, často podle geografické polohy a pěstovaných plodin, mohou obsahovat také rajčata, cib

webdesign - webhosting: ceskyserver.cz