Recept
Chilli con carne
Chili con carne často známé jen jako chilli je kořeněné dušené pálivé jídlo. Hlavními přísadami jsou maso (obvykle hovězí nebo jehněčí) a chilli papričky. Některé druhy, často podle geografické polohy a pěstovaných plodin, mohou obsahovat také rajčata, cibuli, fazole a další přísady (např. hnědý cukr). Také existují vegetariánské verze, známé také jako chilli sin carne, které neobsahují maso. Jméno chilli con carne je odvozeno ze španělského chile con carne, které znamená chilli s masem. Chili con carne je oficiální chutí amerického Texasu.
Ingredience:
Olej, velká cibule, 2 stroužky česneku, 2 čerstvé chilli papričky, 1 lžička mletého chilli, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 500 g mletého hovězího masa, 1 kostka hovězího bujonu, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, ½ lžíce sušené majoránky (popřípadě oregano), 3 čtverečky čokolády, 2 lžičky rajčatového protlaku, 800 g sterilovaných červených fazolí, sůl, pepř
Postup:
Nakrájejte cibuli, čerstvé chilli papričky a česnek na kostičky. Na pánvi nechte rozpálit oheň a vhoďte do něj cibuli a za pravidelného míchání ji smažte dokud nezměkne a nezesklovatí. Pak přisypte česnek, chilli papričky, mleté chilli, sladkou papriku a kmín. Osolte a opepřete. Za stálého míchání smažte cca 5 minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Nyní trochu ztlumte plamen a do pánve přidejte mleté maso, které se snažte vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené – udržujte střední plamen. Kostku bujonu rozpusťte v 0.3 litru vody a přilijte vývar do pánve. Dále přidejte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, fazole, majoránku (kdo má rád může využít místo majoránky oregano) a čokoládu. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíce stáhněte plamen a nechte cca 30 minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, zda se omáčka příliš nepřichytává. V případě, že ano, je možno přidat trochu vody. Nezapomínejte ale, že správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec ochutnejte a případně dokořeňte. Nechte chilli con carne cca 10 minut odstát aby se chutě a vůně rozložily a můžete podávat. Jako vhodná příloha je především pečivo, rýže či tortilla.